Huid veroudering

Huidveroudering

Het uiterlijk is één van de belangrijkste componenten van fysieke aantrekkelijkheid. Het uiterlijk beïnvloedt vaak je zelfvertrouwen en hoe we door anderen worden beoordeeld. Helaas is het zo dat wij in een fractie van een seconde een ander beoordelen op basis van hoe wij het uiterlijk (gezicht, nek, decolleté en handen) zien.

Soms ben je geboren met een bepaalde medische afwijking, een onvolkomenheid of een kenmerk waar je je aan stoort of waar je hinder van hebt. Anderzijds verouderen wij door een natuurlijk proces, dat voor iedereen weer anders verloopt. Hierdoor kan het zijn dat de ene persoon hier meer dan een ander moeite mee heeft. Er zijn naast het uiterlijk uiteraard allerlei factoren die invloed hebben op hoe wij dit beleven. Ontevredenheid over het uiterlijk, vooral van de kin, nek en kaaklijn, neemt echter met de leeftijd toe. En dit heeft grotendeels te maken met de veroudering

Wat is veroudering

Iedereen veroudert; dat is nou eenmaal zoals de natuur dat heeft bedacht en dat start eigenlijk al vanaf je 21e levensjaar. Het is alleen zo dat het bij iedereen weer op een andere manier en in een ander tempo verloopt.

Veroudering houdt in dat: de celdeling vertraagt, de collageenproductie en de elasticiteit van de huid verminderen. Onze huid wordt minder soepel en door verlaging van de talgproductie, het vochtgehalte en de doorbloeding, wordt deze ook droger en doffer.

Welke processen van veroudering treden er op?

  • De schedel wordt kleiner en de openingen in de schedel groter (oogkassen, mond en neusgaten)
  • Het vetweefsel vermindert, vetkussentjes worden kleiner en het onderhuids vetlaagje wordt dunner
  • De spiermassa neemt af en op sommige plekken worden spieren juist sterker en dikker

Dit alles leidt tot verlies van steun voor de huid, wat in combinatie met huidverslapping ertoe leidt dat de huid meer gaat hangen en plooien en er meer rimpels ontstaan.

Sommige mensen krijgen door de veranderingen een streng of boos uiterlijk waardoor ze er ouder uitzien of minder toegankelijk lijken.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels zijn plooien die in de huid ontstaan. Onder de huid liggen de spieren, al dan niet bedekt door andere lagen zoals vetweefsel. De spieren zijn verbonden met de overliggend huid door bindweefselverbindingen. Deze blijven altijd op dezelfde manier met elkaar verbonden en zorgen er dus voor dat er bij elke beweging van de onderliggende spier steeds op eenzelfde manier aan die huid wordt getrokken.
Er is een verschil tussen dynamische rimpels en statische rimpels. Dynamisch betekent dat je ze alleen ziet als de onderliggende spier contraheert (samenknijpt) en ze verdwijnen weer als deze ontspant. Een statische rimpel is een plooi die je blijft zien, ook als de onderliggende spier niet meer beweegt.
Als we ouder worden, wordt
  • de bufferlaag onder de huid dunner ( minder vetweefsel en collageen) en
  • de huid minder flexibel (verlies van elasticiteit) en
  • gaat de huid ruimer zitten door verlies van steun (van de schedel, spieren en vetweefsel)
Hierdoor ontstaan steeds dieper liggende plooien; dit zijn dus een soort littekens.
Hoe zorg je er voor dat je natuurlijk en dus mooi en prettig ouder wordt? Oftewel hoe zorg je ervoor dat je er uit blijft zien zoals je je van binnen voelt? Daar heeft de ene persoon eerder behoefte aan dan de andere. Het is een persoonlijke kwestie, die voor iedereen weer anders is. Elegant ouder worden is in ieder geval iets waar we allemaal naar streven.

Wat kan je zelf doen?

Het is allereerst belangrijk goed voor jezelf en je huid te zorgen en wat mij betreft staat huidbescherming bovenaan. Dat wil zeggen:
  • Gebruik zonnebescherming; dagelijks, in de zomer en de winter, een creme met SPF 30-50, draag evt een hoofddeksel of een zonnebril om het dichtknijpen van de ogen  te voorkomen (dit veroorzaakt nl de kraaienpootjes)
  • Zorg voor voldoende hydratatie. Drink voldoende en niet alleen maar koffie, want dat onttrekt juist vocht ( ben ik ook schuldig aan) en zorg ook voor goede hydratatie van de huid door goede vochtvasthoudende of vochtinbrengende huidverzorging te gebruiken. (helpt tegen rimpelvorming)
  • Denk om je voeding, gevarieerd is het beste
  • Beperk het gebruik van alcohol
  • Probeer niet te roken (vermindert de doorbloeding van de huid en zorgt voor fijne lijntjes en een droge huid)
  • Zorg voor lichaamsbeweging
Wees lief voor jezelf en gun jezelf ook af en toe iets.

Kliniek voor injectables

Injectables is zoveel meer dan een simpele fronsrimpel behandelen. Ik doe het met name om je gezicht te ontspannen en je blik te openen. Mijn streven is het teruggeven van jeugdigheid en het corrigeren van kleine onvolkomenheden. Het is fijn in de spiegel te kijken en om dan je jongere zelf te herkennen!

Met injectables kun je zoveel bereiken (cosmetisch maar ook medisch) zonder dat het overdadig of “zichtbaar” wordt. Samen bespreken we jouw wensen waarna er een advies op maat wordt gegeven.